Make your own free website on Tripod.com

Nær himmelen med R.E.M.

R.E.M.: Konsert

Sted: Grand Hotel, Stockholm. Publikum: 500.

Aktuell plate: Up.

1110rem.jpg
Michael Stipe og R.E.M. overbeviste under gårsdagens eksklusive konsert i Stockholm. Foto: REUTERS

STOCKHOLM (VG) En eksklusiv konsert med R.E.M. hører hjemme under kategorien ekstraordinære opplevelser og er som å komme til himmelen - ikke minst for fansen som dyrker gruppa med nesten religiøs intensitet.

Selv føler jeg meg privilegert.

Ikke fordi Michael Stipe og R.E.M. leverte en helt fullkommen konsert, men fordi gruppa rett og slett er for store til å opptre intimt i 1998.

Snobbete Grand Hotel i Stockholm, som ikke akkurat oser av svett rock 'n' roll, er i utgangspunktet intet ideelt sted å oppleve et av rockens største band, men da R.E. M., minus avhopperen Bill Berry, dro i gang den sørgmodige klassikeren «Loosing My Religion» med Peter Buck på mandolin, var alle bange anelser glemt.

Akkurat der og da var det ikke fritt for at jeg tenkte på alle de tusener av norske R.E. M.-fanatikere som gladelig ville betalt nær sagt hva som helst for å være til stede.

Flørtet

Sannheten er at det nesten er dårlig gjort å fortelle fansen hva de gikk glipp av, og sannsynligvis aldri kommer til å oppleve på en norsk klubbscene.

- You are the audience. And what time is it? It's right now - and it's kind of great, utbasunerte en vennlig og overraskende utadvendt Stipe.

R. E.M.-vokalisten, som ellers er en av rockens mest mytiske skikkelser og gud for fansen, flørtet faktisk hemningsløst med publikum.

Det virket nesten som om Stipe gikk inn for å rive ned sitt gamle image som innadvendt og sær overfor publikum og ikke minst et massivt oppbud av medier.

Rundt seg hadde Stipe et avslappet R.E. M. som virket mer velopplagte og spillekåte enn vi strengt tatt hadde lov til å forvente.

Kunstig

Rammen omkring konserten, som egentlig skulle vare en time, men som ble tøyd med ytterligere 45 minutter, var egentlig kunstig med tanke på at ingen av de 500 i salen hadde betalt for å slippe inn.

Uansett beviste R.E.M. at gruppa på langt nær er utbrent.

Tvert imot virket Stipe, Buck og bassist Mike Mills oppriktig glade for at de besluttet å fortsette, selv om trommeslager Berry valgte å trekke seg i fjor høst etter å ha vært meg gruppa siden starten for 17 år siden i universitetsbyen Athens, Georgia.

Overtid

Da R.E.M. satte punktum finale langt på overtid med «Passenger», Iggy Pops udødelige og nattsvarte tregrepshyllest til ungdommelig rastløshet, vendte Michael Stipe, Peter Buck og Mike Mills samtidig tilbake til ungdommen - til kilden for sin egen opprinnelse.

Anmeldt av ESPEN A. HANSEN (VG)

(VG 10.11.98)