- Flaut å bli tilbedt som Gud


Dette er en repotasje fra et intervju som VG hadde med R.E.M. etter konserten på Grand Hotell....

Ny R.E.M.-opptur med albumet:

Av ESPEN A HANSEN (VG)

STOCKHOLM (VG) Michael Stipe (39), karismatisk sanger og en av rockens store mytiske skikkelser, synes fansens gudelignende persondyrkelse er plagsom, men gruppa R.E.M. er hans forankring her i livet.

- Det er nesten litt flaut, bemerker Michael Stipe, etter å ha tygget litt på spørsmålet om hvordan det er å bli sett på som en rock-gud.

- Det er vanskelig å akseptere tanken på at veldig mange mennesker forveksler min person med mine tekster og min rolle i bandet. Alle albumene til R.E.M. er et resultat av meget hardt arbeid, presiserer en vennlig og oppriktig Stipe.

- Jeg oppfatter meg selv som en ærlig, enkel og alt annet enn gåtefull fyr, men jeg får ikke lov til å være det, presiserer Stipe og stryker hendene over sitt karakteristiske glattbarberte hode.

Det spørs om sangeren har noe valg.

1111rem.jpg EKSKLUSIV KONSERT: Mike Mills (fra venstre), Michael Stipe og Peter Buck leverte en fullkommen konsert for 500 publikummere på Grand Hotel i Stockholm mandag kveld. Foto: MATS FOGEMAN

Guru

At R.E.M., som er høyaktuell med det nye albumet «Up», drives demokratisk og at hvert eneste bandmedlem er like viktige som låtskrivere, spiller uhyre liten rolle for veldig mange fans.

Stipe er eksentrikeren, frontfiguren, guruen og dessuten i besittelse av en av musikkbransjens mest distinkte stemmer.

Om idol-dyrkingen av Stipe var jevnt stigende de første 10 årene etter at R.E.M. startet opp i 1980, var det ingenting mot det som skulle komme.

I 1990 utga gruppa fra den lille byen Athens i delstaten Georgia albumet «Out Of Time». Ett år etterpå satt R.E.M. med en monsterhit, den nydelige «Losing My Religion», i fanget.

- Vi ble mest overrasket. En mandolin-basert sang på hitlistene! Den inneholder absolutt alt som skal til for ikke å bli en hit, fastslår den bebrillede krølltoppen av en bassist, Mike Mills (40), med et bredt smil.

Ikke turneer

Vanligvis turnerer store band for å selge album, men R.E.M. dropper imidlertid alt som heter konserter i forbindelse med albumet «Up».

Plateselskapet Warner ønsker nok at R.E.M. skal gjenerobre de fem millioner platekjøperne som lot være å kjøpe albumet «New Adventures In Hi-Fi» fra 1986, etter at forgjengerne «Monster» (1985) og «Automatic For The People» (1992) hadde solgt 10 millioner eksemplarer hver seg.

Tidligere meritter og det faktum at R.E.M. er blant klodens største band, fikk i alle fall Warner til å bla opp et forskudd på utrolige 80 millioner dollar, eller 600 millioner kroner, for fem nye album i 1986.

- Warner var ikke akkurat overbegeistret da vi fortalte dem at vi ikke ønsket å turnere, forteller Mills.

- Et lavere platesalg representerer uansett et ikke ubetydelig økonomisk problem?

- Ikke for meg, nei. Kanskje for Warner, ja, svarer bassisten og gliser.

Fikk sjokk

Gitaristen Peter Buck (41) avviser kategorisk at R.E.M. følte seg forpliktet til å fortsette som band da trommeslageren Bill Berry (40) sluttet i fjor.

- Warner var nok dypt bekymret da Bill forsvant, men vi beroliget dem ved å spille noen av de nye sangene. De føler seg nok presset, konstaterer Buck.

Det er likevel ingen hemmelighet at Stipe, Buck og Mills fikk sjokk da Berry - som både ble rammet av livstruende feber og et lite hjernedrypp mens bandet var på veien - ruslet inn i studio under innspillingen av «Up» med beskjeden om at han ikke lenger orket å fortsette i gruppa.

- Vi skjønte at det var alvor. Mannen hadde tross alt hatt fri et helt år, men han fikk likevel panikk og lå søvnløs om nettene ved tanken på å møte pressen og turnere i månedsvis nok en gang, forteller Buck.

Både Buck og Mills kom til hektene relativt raskt, men Stipe hadde store problemer med å hente seg inn.

I lang tid etterpå klarte ikke sangeren hverken å skrive tekster eller tenke på noe annet.

- Jeg vurderte seriøst å slutte selv. Vi ble derfor nødt til å ta en alvorlig runde på hvorvidt vi skulle nedlegge hele gruppa.

Kaotisk

Det var en forvirrende og kaotisk tid, men vi vokste på det og ble tettere spleiset sammen, selv om jeg synes albumet «Up» var vanskelig å spille inn, forklarer Stipe.

Selveste Patti Smith, Stipes store forbilde, og Thom Yorke fra britiske Radiohead trådte begge støttende til med gode råd.

- Jeg bestemte meg for å bli sanger i et band da jeg var 15 år. Det ble tilfeldigvis R.E.M. og jeg har ingen peiling på hva jeg hadde vært i dag uten bandet. Plutselig ble det mer viktig enn noensinne å holde sammen i en tid da mye kretser rundt kjendiser og berømmelse, mener Michael Stipe.

(VG 11.11.98)